søndag, maj 27, 2007

 

EU om honningafsætning

EU-Kommissionen udsendte 23. marts en beretning om produktion og afsætning af biavlsprodukter. Her er et par uddrag:
Argentina er EU's største leverandør (næsten 50 % af den samlede EU-import i 2005) efterfulgt af Mexico og Brasilien.

Den gennemsnitlige importpris i EU er faldet stærkt siden 2003, fra 2,31 Euro/kg (= 17,21 Dkr/kg) til 1,29 Euro/kg (= 9,61 Dkr/kg). I 2003 var priserne ekstraordinært høje, hvilket særlig skyldtes, at den kinesiske lavprishonning til under 1 Euro/kg (= 7,45 Dkr/kg) ikke var disponibel på EU-markedet. Ifølge de foreliggende tal for 2006 er importprisniveauet svagt stigende (1,34 Euro/kg = 10 Dkr/kg).

For at forbedre konkurrenceevnen for honning med oprindelse i Fællesskabet i lyset af konkurrencen fra resten af verden kan biavlsprodukter for første gang komme i betragtning til oplysningskampagner og salgsfremstød for landbrugsprodukter på det indre marked.

De vigtigste mål består bl.a. i at informere forbrugerne om diversitet, organoleptiske kvaliteter (monoflorale honninger) og produktionsbetingelser for biavlsprodukter med oprindelse i Fællesskabet og hjælpe forbrugerne med at få klarhed på produktbeskrivelsen.

Støtteforanstaltninger til analyse af honning skal forbedre afsætningen af honning. Når der finansieres analyser af honnings fysisk-kemiske kendetegn ud fra dens botaniske oprindelse, kan biavleren få et præcist kendskab til honningens kvalitet og således en bedre markedsudnyttelse af sit produkt.

Som man vil huske, var kinesisk honning forbudt i EU i to år, fordi den var sundhedsfarlig. Mon ikke oplysningskampagnen om produktionsbetingelser vil fortælle noget om, hvor forskellige sådanne kan være fra land til land...

Food Standards Agency har givet en vejledning i, hvordan man kan vide, om der er kinesisk honning i en supermarkedshonning:
Hvis etiketten siger "blandet honning fra mere end et land", er der iblandet kinesisk honning, med mindre samtlige lande er listet på etiketten og Kina ikke er med.

Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?



blogspot hit counter