torsdag, juli 26, 2007

 

USA-handlingsplan mod CCD

En pressemeddelelse fra USA's landbrugsministerium, U.S. Department of Agriculture, som annoncerer en handlingsplan, der koordinerer indsatsen i USA mod CCD, oplyser at
"Der var tilstrækkeligt med honningbier til bestøvningen i USA's landbrug i år, men biavlere kan stå over for alvorlige problemer næste år og senere. Denne handlingsplan giver rammerne til at sikre, at al nødvendig forskning dækkes for at komme til bunds i CCD-problemet."
Handlingsplanen er skrevet af en CCD-styregruppe under USDA's Agricultural Research Service, som svarer til Danmarks Jordbrugsforskning herhjemme. Et par uddrag:

Vandrebiavl er ført ud i det ekstreme i USA:
Af de 2,4 mio. bifamilier i USA kræver mandelhøsten i Californien alene 1,3 mio. bifamilier, og dette behov vil stige betydeligt over de næste få år. Erhvervsbiavlen har svært ved at opfylde behovet for mandelbestøvning pga. bimangel i Californien. Derfor er landmænd stadigt mere afhængige af, at biavlere fra andre stater transporterer bifamilier tværs over landet for at opfylde bestøvningsbehovet (et fænomen kendt som vandrebiavl).
...
Aktuelle teorier om årsagen eller årsagerne til CCD inkluderer øgede tab pga. varroamiden, nye eller genopståede sygdomme, særligt dødelighed ved en ny Nosema-art [- Nosema ceranae /AN], og pesticidforgiftning (pesticider anvendt i afgrøderne eller til insekt- eller midekontrol i bistadet). Ud over disse er den måske mest mistænkte årsag til CCD en potentielt immun-nedsættende stress af bierne forårsaget af en kombination af flere faktorer. Stressen kan inkludere dårlig ernæring (pga. for stor bitæthed, bestøvning af afgrøder med lav ernæringsværdi, eller pollen- eller nektarmangel), tørke, og vandre-stress forårsaget af øget behov for at flytte bier over lange afstande til bestøvning (som øger overførslen af smitstof, ved at bierne er indelukket under transporten eller ved at kontakten mellem bifamilier i forskellige stader øges [- staderne transporteres åbne og hele lasten af stader pakkes samlet ind i et net /AN]). Forskere mistænker stress for at hæmme biernes immunsystem og gøre bifamilierne mere modtagelige for sygdom.


Hvad kan man så lære af det? Noget kunne tyde på, at jo mere kunstigt og unaturligt bierne bliver behandlet, jo større er problemerne.

Det har en amerikansk side om økologisk biavl en kommentar til:
"Jeg er på en økologisk biavlerliste med omkring 1000 medlemmer, de fleste er amerikanere, og ingen i den økologiske biavlerverden, inclusive erhvervsbiavlere, rapporterer om CCD på denne liste."

Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?



blogspot hit counter