søndag, september 30, 2007

 

Bierne og Kirken

Sct. Bendts Kirke fortæller på sin hjemmeside mere om bierne og deres betydning for Kirken, og artiklen belyser nogle kuriøse sider af forholdet mellem bier og Kirke.

Indtil 1700-tallet havde man misforstået det med bierne og blomsterne og troede, at bier formerer sig ukønnet:
... derfor passede bien så godt ind i den kirkelige tankegang dengang, hvor alt det, der hører kødets lyster til, mentes at være noget, der kom efter syndefaldet ...

... bierne betød meget, også deres bivoks havde stor betydning, for lysene, som blev brugt i kirkerne, skulle laves af bivoks, fordi man jo troede, at bierne var kønsløse. Det var man meget omhyggelig med og der var brug for enorme mængder bivoks. Fx blev der ved Wittenberg stiftskirke nede i Tyskland brugt ca. 36.000 pund bivoks om året til lysene der.
Biavl var en vigtig del af klostrenes arbejde.
Sidenhen kom så reformationen, klostrenes stilling blev svækket, og bi-avlen begyndte at gå tilbage. Det skyldtes også, at protestanterne havde et andet syn på kødets lyster, og derfor ikke var så optaget af at lysene i kirkerne skulle være lavet af bivoks. Følgerne af denne forandring ses også i dag, for bi-avlen står i dag langt svagere i protestantiske lande end i katolske.
- "Katolske lande" omfatter vel så også de græsk-katolske og de russisk-ortodokse områder, hvor biavl er mere udbredt end her.

At der er noget om, at bierne har en helt anden særstilling i katolske lande, fik Mjødbryggerlauget forresten syn for sagn for på sin ekskursion til det katolske Polen sidste år. Lauget kom hjem med denne billedserie dernede fra.

Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?



blogspot hit counter