mandag, september 24, 2007

 

Mælk og honning

Ved høstgudstjenesten i Sct. Bendts kirke i Ringsted 23.9 blev der i år også gjort noget ud af honningbierne, og naturligvis blev bibelcitatet om Israel som ”landet der flyder med mælk og honning” nævnt.

Pudsigt nok har man netop i sommers fundet spor af disse oldtidens bier, offentliggjort i en pressemeddelelse 9. sep. fra Jerusalems Universitet:
Dette er den ældste bigård, som endnu er fundet i Mellemøsten. Den daterer sig til 9.-10. århundrede før Kristi.
...
Tre rækker bistader blev fundet i bigården, indeholdende mere end 30 stader. Baseret på de hidtidige udgravninger skønnes det imidlertid, at hele området [- en vigtig by i oldtiden] har indeholdt omkring 100 bistader.

Hver række bestod af mindst tre lag af stader. Hvert stade er en cylinder af ubagt ler og tørt strå, omkring 80 cm lang og 40 centimeter i diameter. Den ene ende af cylinderen var lukket men havde et lille hul som adgang for bierne. Den modsatte ende var dækket med et lerlåg, som kunne tages af, når biavleren høstede honningtavlerne. Erfarne biavlere og forskere, som har besøgt udgravningen, skønner, at så meget som 500 kg honning kunne høstes hvert år fra disse stader [- fra de 30 stader vel].
...
Fra faraos Ægypten kendes afbildninger, som viser honninghøst fra stakkede cylindre, som er meget lig dem, der er fundet i Tel Rehov.

Cylindriske lerbistader placeret i vandrette rækker, noget lignende dem, der er fundet i Tel Rehov, er velkendte i talrige nutidige, traditionelle kulturer i arabiske landsbyer i Israel, såvel som i hele middelhavsområdet.
De udgravede bistader er dateret til kong Salomons tid.

Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?



blogspot hit counter