onsdag, juli 23, 2008

 

Aflæser biernes summen

Et andet af Montana Statsuniversitets bi-projekter er forskning i tydning af biernes summen. Ud over den i det foregående indlæg nævnte reaktion på stoffer i luften, fortæller biernes summen også noget om deres helbredstilstand. Det drejer sig om nuancer, som ikke kan skelnes med det blotte øre, men som træder frem ved en avanceret analyse af biernes lyd.
Biernes lyd ændrer sig også, når de er angrebet af dårligdomme som varroamider eller bipest. Dette kan udvikles til apparater, som kan hjælpe biavlere med at holde bierne sunde.

"Vi kan sige ikke blot om bifamilien har mider eller ej", sagde Bromenshenk, "men også graden af infektion. Biernes lyd ændrer sig med hver stressfaktor på karakteristiske måder".

... Man har vidst i århundreder, at bifamilier lyder anderledes, når dronningen fjernes. Nu har moderne lytteudstyr og computer-software afsløret et skjult bi-ordforråd, som er meget mere kompliceret end man troede.
...
Forskerne håber på at udvikle et håndholdt lytteapparat, som biavlere kan bruge i staderne og omgående få at vide, om bierne er sunde.

"Det, vi forsøger at gøre, er at revolutionere biteknologien", sagde Steve Rice, en elektronikingeniør. "Der vil blive taget patent på meget af dette". Den nye lydteknologi hjælper også med at skelne mellem forskellige biracer. Debnam sagde, at der allerede findes et middel til at skelne mellem 100% europæiske honningbier (som benyttes i landbruget) og 100% afrikanske bier (ogå kendt som dræberbier). Europæiske og afrikanske bier kan imidlertid krydse, og Bee Alert lydteknologi ser ud til at kunne påvise, om bierne er krydsninger.
...
Der er også tegn på, at lydteknologien kan skelne mellem de forskellige racer af europæiske honningbier, som anvendes i landbruget. Dette kan være nyttigt for den Montana-biavler, for eksempel, som behøver russiske honningbier i stedet for den italienske race, som er mere modtagelig for mider. En simpel skanning med et håndholdt apparat og biavleren ved, om hun har modtaget de rigtige bier.
...
"Vi mener, at denne ny teknologi kan hjælpe bierne og revolutionere biavlen", sagde Debnam. "Hvis man tog et billede af biavl fra 1947, ville det se præcis ud som en bigård i dag -- med den samme røgpuster og andre redskaber. Vores lydteknologi kan være en af de større ting for fremtiden."

Se hele historien på physorg.com.

Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?



blogspot hit counter