tirsdag, juli 22, 2008
Militære bier
New West fortæller nyt om bombe-bi projektet. Scott Debnam, som er en mere end almindeligt engageret bi-forsker og kalder sig selv for "bi-hvisker", har ansvaret for 75 bifamilier ved Montana Statsuniversitets biprojekt. Artiklen refererer et foredrag, som Debnam holdt 21. juli om sit arbejde.
Bombebier har været omtalt før her på webloggen og i ugebladet Ingeniøren.
Debnam medbragte et bistade, som han ellers har i sin dagligstue, og som han kalder sin erstatning for et akvarium. Bierne flyver til og fra gennem et åbent vindue.
"Folk spørger mig altid, om de kan få noget honning. Jeg siger 'Nej!'", fortalte Debnam. "Jeg ved ikke, om de fortjener honningen." Han omtaler engageret sine bier som "pigerne".
...
Uden at afsløre nogen hemmeligheder sagde Debnam, at det kun tager to dage at træne en bi til at finde landminer, hvorimod det tager en hund fire år. Omend han anerkendte, at hundene var bedst til fjernelse af landminer, pegede han på andre fordele ved at bruge bier: de finder landminerne i et hurtigere tempo, og, da de kun vejer en brøkdel af et gram, de kan ikke udløse dem.
Ingeniører ved Montana Statsuniversitet deltager også i forskningen. Universitetet har udviklet en radar til at bestemme biernes lokalisering, når de er i felten efter landminer. Radaren opfanger kun det unikke vingeslag af en honningbi, sådan at andre dyr ikke påvirker målingen.
...
Forskningen har indtil nu været en succes. På et militært øvelsesterræn fandt bierne 98% af landminerne, og de fandt endda en 45 år gammel landmine, som ikke var fundet af hverken hunde, metaldetektorer eller anden teknologi.
...
Pga. militærets bekymring for terrorist-aktivitet, spurgte de også Debnam, om bierne kunne opdage giftstoffer i luften inden for 15 minutter. Sagtens.
"Vi opdagede, helt tilfældigt, at bierne lyder anderledes", sagde Debnam. "Ændringen sker inden for 30 sekunder".
Debnam understregede, at han ikke vil dræbe bier. Der anvendes kun en meget lille mængde gift, som ikke skader bierne.
Bombebier har været omtalt før her på webloggen og i ugebladet Ingeniøren.