mandag, december 08, 2008

 

Nyt fra Hawaii

Mange danske biavlere kender Hawaii som leverandør af tidlige bidronninger.

I april sidste år blev Hawaiis første varroamide opdaget på Oahu (øen med byen Honolulu), hvor den nu er over hele øen. De øvrige Hawaii-øer kæmper for at holde miden ude, og de lokale biavlere er rædselsslagne.

På øen Kauai skriver den lokale avis, The Garden Island, i går:
Navnet siger det hele — varroa destructor. Eksperter siger, at en enkelt varroamide hæftet på en enkelt bi kan udslette en hel bifamilie på to uger.
( - Den mide må være undsluppet fra Jurassic Park... eksperten også). Videre fortæller artiklen:
Et nyhedsbrev fra Landbrugsministeriet 7. nov. oplyser, at miderne fortsat bliver fundet i vilde bifamilier i området omkring Hilos Internationale Lufthavn [ - som ligger på "Store Ø" ].

Udbredelsen af miderne til Store Ø er en "absolut værste fald situation", ikke kun fordi Store Ø er Hawaiis største producent af økologisk honning, men også fordi dronningeavl-industrien - som varroamiden også truer - er mindst lige så vigtig som honninghandlen, ifølge Kauai-biavleren Charles Danbury.

Han siger, at Store Ø - som leverer bidronninger til USA, Canada og andre steder til en værdi af millioner af dollars - har "nogle af de bedste genetisk avlede bier i verden."
Læs hele artiklen i The Garden Island.

Nederst i det nyhedsbrev, artiklen nævner, er der i øvrigt et fotografi af en vild Hawaii-bifamilie. Bifamilien har bygget sine tavler i fri luft under et klippefremspring.
(Bitavler i fri luft kan man også i sjældne tilfælde møde i Danmark).

Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?



blogspot hit counter