mandag, juli 19, 2010

 

Flere kvinder i biavl i USA

I USA er der lige som i Danmark flere og flere kvinder, som holder bier. NPR (National Public Radio) fortæller:
Begynderklasser i biavl fra Medina i Ohio til Washingtons og New Yorks forstæder oplever en uventet ændring i tilmeldingerne. Elevtallet stiger stærkt som tusindvis af nye begyndere tager denne hobby op. Og hvem er disse nye biavlere? De er i stigende grad kvinder.

"Den kraftige stigning har i realiteten været med yngre kvinder fra byerne," forklarer instruktøren Kim Flottum, som underviser i biavl i Medina.

Flottum skønner, at der er omkring 100.000 baggårdsbiavlere i hele USA. Nøjagtige tal er svære at give. Men antallet af abonnementer på tidsskriftet Bikultur er stigende. Og da Flottum udgav en sådan-gør-man bog, "En guide til den totale nybegynder om at holde bier i din baggård og have", blev bogen revet væk af 60.000 mennesker. Bogen sigter på at gøre hobbyen nemmere og at bruge mere letvægtsudstyr.

Så hvorfor er folk så vilde med bier? Jo, til en begyndelse er der fornyet interesse for de gamle lovprisninger af honnings virkning på sundheden.

For to tusinde år siden erklærede den romerske historiker Plinius den Ældre honning for at være den fineste, mest sundhedsfremmende væske, mennesket kendte.
...
Den lokalt orienterede, dyrk-din-egen-mad bevægelse bidrager også til begejstringen. "Jeg tror, der er en sand genoplivning af interesse for livet på landet", siger Jenn Sass, en pioner i bybiavl, som bor lige uden for Washington. Selvom pladsen er yderst begrænset, kan hendes bier bestøve blomster og planter i baggårde i hele nabolaget.
...
Lige nu er der masser af honning rundt omkring, til dels takket være bybiavleres entusiasme.

"Der er helt bestemt en fødevarerevolution i gang, og revolutionen går ud på holde sig til det lokale," siger Jenn Sass. "Og at være begejstret for, hvad du kan sætte på dit bord fra inden for 20 meter af dit hus."

Til de muffins jeg bager i mit Lille Køkkenbordsshow (videoklippet i artiklen), bruger jeg en opskrift fra Amerikas Testkøkken. Når man bager muffins eller en kage med honning i stedet for sukker, anbefaler Amerikas Testkøkken følgende fremgangsmåde:
Brug honning i stedet for sukker 1 til 1. Dvs. hvis opskriften bruger 1 kop sukker, brug 1 kop honning. Nuvel, dette vil tilføre din dej mere væske, så for at undgå det, skal andre former for væsker i opskriften - såsom mælk, creme fraiche, juice, yoghurt - skæres ned med 25 procent. Men skær ikke ned på vigtige fedtstoffer, såsom smør selvom det er smeltet, eller æg. Det er også nødvendigt at sænke ovntemperaturen med 14 grader; madlavning med honning har en tendens til at gøre tingene brune hurtigere.

Kokkene på testkøkkenet fraråder, at du erstatter sukker med honning, når det gælder cookies (amerikansk form for småkage), resultatet vil blive nogle klæge små gnallinger.
Opskriften på videoens muffins står sidst i artiklen.
Amerikas Testkøkken har en video om at bage disse muffins. Det er ikke nødvendigt at registrere sig for at se videoen.
Forresten har testkøkkenet mange spændende opskrifter.

Apropos interessen for lokale fødevarer er der en tilsvarende bevægelse i Danmark, "Regional Madkultur", som havde en stand i fødevareteltet på Roskilde Dyrskue 2010.
Emnet har før været nævnt i Gastronomi med danske råvarer.

Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?



blogspot hit counter