mandag, juli 05, 2010

 

Honning som antibiotikum

Et forskerhold har offentliggjort en artikel i juli 2010 om honnings antibiotiske egenskaber.
(Alle biavlere ved fx., at varm honningmælk hjælper mod ondt i halsen om vinteren. Jeg kender også til tilfælde, hvor fugleunger, som var blevet bidt af en kat, fik smurt honning på bidsårene, hvorefter de var flyveklar igen efter godt en uges pleje).

Honning har flere kendte antibakterielle egenskaber: små mængder af brintoverilte og methylglyoxal, en lav pH-værdi og den høje koncentration af sukkerarter.

Forskerne neutraliserede disse egenskaber for at afprøve deres virkning enkeltvist, og det førte til opdagelsen af, at honning også indeholder et antibakterielt protein kaldet bi-defensin-1. Proteinet er en del af biernes immunsystem og tilsættes af bierne til honningen. Iflg. forskernes målinger er dette protein honningens stærkeste antibakterielle faktor.

Forskningen er omtalt i physorg.com.
Og forskerartiklen er offentliggjort i FASEB Journal.

(Foto 24/6, Elisabeth Andersen: gråspurveunge, som blev reddet med honning).

Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?



blogspot hit counter