fredag, september 07, 2007

 

APV mistænkes for CCD

Tidsskriftet Science har nyt om CCD (Colony Collapse Disorder), som har tyndet ud i bibestanden i USA. Artiklens sammendrag lyder:
Ved CCD mister honningbifamilier uforklarligt deres arbejdere. CCD har forårsaget et tab på 50 til 90% af kommercielle bifamilier i USA. Den iagttagelse, at bestrålede tavler fra angrebne familier kan genbefolkes med sunde bier, tyder på, at en infektion bidrager til CCD. Vi har anvendt en fordomsfri gen-analyse til at kortlægge mikrofloraen i CCD-stader, normale stader, og importeret gele royale. Mulige sygdomskim blev prøvet for betydning i forbindelse med CCD ved at undersøge prøver indsamlet fra flere lokaliteter igennem 3 år. Én organisme, Israelsk Akut Paralyse Virus hos bier (IAPV), var stærkt forbundet med CCD.

Tidsskriftet Nature omtaler artiklen og fortæller, at 30 forskere har arbejdet intensivt i 5 måneder for at foretage gen-analyserne.
Hvis man finder IAPV i en bifamilie, er sandsynligheden mere end 96%, for at dette er en CCD-familie. ... Virussen blev kun fundet i et eneste stade, som ikke havde CCD.
...
det er muligt, at virussen inficerer bierne, mens de er i en sårbar tilstand. ... "Jeg tror, at mange faktorer er involveret i CCD," ... Sygdommen kan være udtryk for den samlede effekt af virus, mider, og ydre stressfaktorer.

Hvis denne IAPV er den samme som vores egen Akut Paralyse Virus, må man vel sige, at den viden har man da haft i Danmark i mange år, se beskrivelsen af Akut Paralyse Virus på www.biavl.dk.

Tidligere indlæg om CCD:
USA-handlingsplan mod CCD
CCD: Nu skal bierne have skylden...


Opdatering 10.9.
Den canadiske Globe and Mail giver flere oplysninger fra Science-artiklen om IAPV og CCD.
IAPV-virussen blev først identificeret i Israel, senere fundet i Australien.
...
Biavlere i USA begyndte at bemærke en let nedgang i antal bifamilier i 2004. Omfanget af tab steg dramatisk i det forløbne år, hvor nogle bigårde mistede op til 90% af bifamilierne.
...
Forskerne fandt også virusset på levende bier importeret til USA fra Australien, og i gele royale fra Kina.
...
Opdagelsen af virussen har rejst spekulationer om, at USA uforvarende har ladet den komme ind i landet via import af australske bier. Dette blev tilladt i 2004 på anmodning fra erhvervsbiavlen, for at øge antallet af bifamilier til rådighed for bestøvning af højværdi-afgrøder som mandler.

Importen af bier faldt sammen med de første rapporter om usædvanlige problemer i bifamilierne.

Alle staderne inficeret med virussen enten husede australske bier, eller befandt sig nær bigårde, som importerede insekterne.

Til dato har Canada ingen kendte tilfælde af CCD ... Canada tillader ikke import af hele bifamilier fra Australien.

Virussen blev første gang beskrevet i Israel i 2004, hvilket har navngivet den.
...
Én forbløffende opdagelse er, at bierne i Australien ikke lader til at være angrebet af CCD. Forskerne mener, at årsagen kan være, at bierne dér ikke er inficeret med varroamider, som findes overalt i Nordamerika. Miderne underminerer biernes immunsystem, hvilket gør dem mere sårbare for andre trusler. [- miderne borer huller i biernes panser]

Comments: Send en kommentar



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?



blogspot hit counter